
De la voluntariat la antreprenoriat
Exista mai multe website-uri si forumuri unde poti gasi informatii despre activitatile asociatiilor non profit, dar si despre cum poti lua legatura cu acestea sau cum te poti implica in proiectele lor. De semenea, asociatiile posteaza des anunturi de recrutare atat pe platformele specializate cat si prin intemediul Socuial Media, o cautare rapida ar fi utila si benefica pentru tine.
Cel mai bun mod de te implica in activitati non profit este sa te implici impreuna cu prietenii ori familia. Iti poti intreba grupul de prieteni daca ei au facut voluntariat si unde, pentru a primi cat mai multe recomandari despre experientele lor si colaborarile cu diverse organizatii.
Cele mai accesate site-uri de referinta in domeniul non profit din Romania sunt urmatoarele:
Aceste site-uri promoveaza proictele asociatiilor non profit si listeaza ultimele noutati in domeniu, de asemenea ne ofera informatii despre viitoare apeluri de candidatura pentru diverse proiecte, concursuri ori informatii detaliate despre diversele programe de finatare existente.
Cel mai faimos si important program de finantare pentru sectorul ONG provine de la Uniunea Europeana si se numeste Erasmus +
Erasmus+ este noul program al Uniunii Europene pentru educatie, formare, tineret si sport pentru perioada 2014-2020.
Cu un buget total de 14,7 miliarde de euro pe o perioada de sapte ani (2014 - 2020), Erasmus+ isi propune sa contribuie la dezvoltarea competentelor si angajabilitatii (capacitatii de insertie profesionala) prin oferirea unor oportunitati de educatie, formare si activitati de tineret sau sport. Acest buget este cu 40% mai mare decat actualul nivel al cheltuielilor si reflecta importanta pe care UE o acorda acestor domenii si angajamentul de a investi in ele.
Organizatiile pun in practica proiecte Erasmus+ prin implicarea beneficiarilor finali pentru dezvoltarea competentelor acestora. Organizatiile primesc sprijin financiar din partea agentiei nationale pentru implementarea proiectelor in comunitate in baza unui dosar de candidatura, contract de finantare si raport final. Agenţia Naţionala finanteaza aceste proiecte distribuind bugetul naţional pus la dispozitie de Comisia Europeana si monitorizeaza respectarea principiilor si regulilor programului.
Mai multe informatii despre program gasiti aici: http://www.erasmusplus.ro/erasmusplus/ce-este-erasmus-plus
Posibilitati
Erasmus +

Cum poti fi voluntar si unde ?
Daca doresti sa devi voluntar cel mai simplu lucru pe care il poti face este sa iti alegi domeniul in care vrei sa activezi si care consideri ca te reprezinta, iar mai apoi sa cauti informatii cu privire la asociatiile care lucreza in domeniul respective.
In primul rand cauta asociatii care isi desfasoara activitatea la novel local. Daca exista un centru de voluntariat in orasul tau, cu siguranta ei au o baza de date despre toate asociatiile non profit si activitatile lor. Daca nu iti gasesti nici o asociatie la care consideri ac ai dori sa fi voluntary, te poti inscribe de asemenea pe listele centrului de voluntariat, specificand activitatile si proiectele in care doresti sa te implicit.
sursa video: http://bit.ly/1pXMgFF
sursa video: http://bit.ly/1jcaLvK
Sursa video http://bit.ly/1pXMsVn