top of page
De ce voluntariat?

Ce este de fapt voluntariatul?


 Activitatile de voluntariat necesita in unele situatii cunostiinte in domeniul respectiv sau o experianta minima, in alte situatii necesita doar vointa de implicare si de a ajuta alte personae. In orice caz, cert este ca voluntariatul este o actiune pe care o desfasori din placer, din propria vointa si din interes pentru domeniul ales.

Voluntariatul, chiar daca nu este recompensat financiar, ne rasplateste mereu oferindu-ne diverse oportunitati si experiente. Desi tinerii din ziua de astazi au la dispozitie o mare de informatii si unelte pentru a putea invata si acumula experienta, voluntariatul le va oferi mai mult de atat, si anume invatare prin experimentare.

Implicandu-se in diverse proiecte si actiuni, tinerii sunt nevoiti sa indeplineasca scopul final al acestora utilizand diverse metode puse la dispozitie de catre asociatie si echipa care conduce proiectul. Astfel ei vor fi nevoiti sa lucreze in echipa, sa interactioneze, sa relationeze si comunice, sa gaseasca solutii si sa dezvolte noi idei de implementare si gestionare a proiectului sau activitatii in care sunt implicate. Toate acestea se vor desfasura sub supravegherea voluntarilor mai experimentati, care insa ofera fiecaruia posibilitatea de a isi exprima opiniile si de a isi etala si folosi talentele si cunostiintele, cu scopul de a indeplini obiectivele propuse.
 

 

Conform legii, voluntariatul este activitatea de interes public desfasurata de persoane fizice, denumite voluntari, in cadrul unor raporturi juridice, altele decat raportul juridic de munca si raportul juridic civil de prestare a unei activitati remunerate. (Legea nr.195/2001 din 20/04/2001 Republicat in Moniroul Oficial, Partea I NR.276 din 25/04/2007) este activitatea desfasurata din proprie initiativa, prin care o persoana fizica isi ofera benevol forta de munca si timpul, pentru realizarea unei anume activitati.

Centrul National de Voluntariat ne da urmatoarea definitie:

 "Voluntariatul este activitatea desfasurata din proprie initiative, prin care o persoana fizica isi ofera timpul, talentele si energia in sprijinul altora fara o recompense de natura financiara, dar care poate deconta cheltuielile realizate in sprijinul proiectului“

Noi consideram ca voluntariatul este o actiune benevola si altruista, prin care o persoana isi ofera sprijinul, cunostiintele si  disponibilitatea pentru a realiza diverse actciuni si activitati, fara a fi recompensate financiar dar beneficiind pe plan emotional si intellectual.

Cu ce se alege un voluntar?

 

Fiecare actiune in care se implica un voluntar, ii va oferi garantat o experienta de invatare si cunoastere, atat la nivel personal cat si professional. Astfel, un voluntar poate gastiga :
 

  • Traininguri de dezvoltare personala si profesionala gratuite pe diferite subiecte, prin intermediul diferitelor proiecte pe care o asociatie le desfasoara.

  • Experienta pentru o viitoare profesie sau pentru viitoare proiecte

  • Networking. Daca te implici in activitati de voluntariat ai sansa sa cunosti tineri din tara sau din diferite parti ale lumii care au aceleasi interese ca si tine cu care poti impartasi experiente si redacta proiecte.

  • Valoare adaugata pentru CV-ul tau. De foarte multe ori, facultatile din tara sau din strainatate solicita activitati de voluntariat, acestea fiind o conditie de admitere. O conditie pe care, in calitate de voluntar, o vei indeplini cu usurinta.

 

 

Voluntarii sustin ca prin implicarea in diverse proiecte si activitati de voluntariat, dobandesti implicit cateva competente importante, care mai apoi te vor ajuta in viata profesionala :

 

  • competente generale precum comunicare in scris sau verbal – in limba materna sau intr-o limba straina, relationare cu beneficiari / sponsori / autoritati / mass-media / personalitati publice, etc., negociere, cooperare, asumarea responsabilitatii, luarea de initiativa, rezolvarea de probleme, gestionarea conflictelor, lucrul in echipa, leadership, comunicare interculturala, buna gestionare a timpului de lucru, etc.

  • competente legate de sarcini specifice precum redactare de documente, scrierea de proiecte, contabilitate primara si gestionarea de fonduri, documentare, competente administrative, animatie socio-culturala, organizare de evenimente, lucrul cu diverse tehnnologii moderne, etc;

 

De asemenea, voluntariatul te poate ajuta sa iti dezvolti noi atitudini fata de cei din jur si fata de lumea care ne inconjoara: civism si participare la viata publica, toleranta, deschidere culturala, preocupare fata de mediul inconjurator, etc.

bottom of page